Shopping Cart: 0 Products

KAKO NASTAJE KOLEKCIJA „BATIK TECHNIQUE“

Novu temu posvećujem nastajanju moje nove kolekcije „Batik Technique“.

No prije startanja želim izdvojiti nekoliko riječi o tome kako općenito nastaje kolekcija, držeći na umu da u tom primjeru govorim isključivo o sebi.

Pravilan proces nastajanja  kolekcije bio bi ovim slijedom: dizajniranje modela ( ideja ), odabir tkanine, konstrukcija , modeliranje, te na samom kraju šivanje.

Ja osobno, vrlo rijetko startam od ideje, gotovo uvijek prvo odem u odabir tkanine.

Tko prati moj rad zna da ulažem mnogo truda u istraživanju tkanina, kojih nabavljam iz različitih krajeva svijeta. U novije doba gotovo ne postoji model kojeg već nismo negdje sreli i vidjeli, zato smatram da dominantnu ulogu u dizajnu danas čine tkanine! Tako nastaje moja Afrička kolekcija sa pamukom iz Nigerije, Svilena kolekcija sa svilama iz Tajlanda i Dubaia, te trenutna kolekcija sa svilama i pamukom iz Indonezije.

Nije ni tajna da zapravo najveći dio tkanina nabavljam iz susjedne Italije.

Kad ugledam komad tkanine , jednostavno već unaprijed točno znam što ću sa njime učiniti.

No, to nije bio slućaj sa Indonezijskim batikom!

Priznajem da je to bila kolekcija koje mi je zadala najviše briga..

Zamišljena od 15 modela iz razloga što je trebala biti predstavljena na Nivea Fashion Week-u u Sarajevu, koji se nije održao zbog epidemiološke situacije u svijetu.

Bilo je potrebno izvući 15 modela od tkanine koja mi se sviđala 50:50!

50% jer sam uzorke birala sama preko prve veze iz Jakarte i 50% jer je druga veza sa otoka Bali uzela samoinicijativu i uzorke izabirala sama!

Da stvar bude još zanimljivija kao i većinu puta, metražu tkanine saznajem prilikom ulaska tkanine u moj atelier, kako širinu tako i dužinu. Ova je tkanina  bila vrlo daleko od moje Afrike koja je dostizala 6m po uzorku! A dodatno je bila i uža za 30% od uobičajene širine.

Znači, prostora za kreativno izražavanje – nula bodova!

Priznajem da mi se nije svidjela i priznajem da bi najradije bila odustala, što mi se po prvi puta dotada desilo. Ali kako odustajanje od kreativnog izazova nije termin kojeg uvažavam, odlučila sam stati sa kolekcijom.

Uzela sam si vremena, prebacila na druge radove, a kad sam ponovno uzela posao u ruke, inspiracije su niknule jedna za drugom sve do zadnje.

Skoro sa sigurnošću mogu reći da je to još jedna od onih kolekcija koja će obilježiti moj rad i s kojom sam još za trunčicu sazrijela.

„BATIK TECHNIQUE“- om predstavljam sjajnu modnu priču daleke jugoistočne Azije utkanu u domaći dizajn, gdje kroz 15 unikatnih ručno izrađenih modela još jednom razmišljam „izvan okvira“! Gdje donosim ethno tkanine i ponovno pretvaram u nosive odjevne predmete, rezanih krojeva i detalja koji karakteriziraju moj dizajn.

Dizajn determinirane osobe sa punim sandučićem ideja, koja o idejama ne priča, već ih ostvaruje!

 Slike editorijala očekujte uskoro!

Ostale moje modele i unikate možete pratiti na mom instagram profilu:

https://www.instagram.com/ingrid_rojc_design/?hl=it

ili na internet stranici:

https://ingridrojcdesign.hr/kampanje/

 Do slijedećeg čitanja.

Ingrid Rojc, ing.odj.tehnologije i modni dizajner

Fotograf: Giordano Cellich