Shopping Cart: 0 Products

CRNI SAKO – MUSTHAVE NAŠE GARDEROBE

Drage čitateljice,

Nakon poduže stanke u kojoj sam se zabavljala mojim modnim editorijalom, reorganizacijom rada i novim projektom, vračam se uobićajenom tjednom pisanju bloga.

U ovom ću članku govoriti o odjevnom predmetu kojeg gotovo svaka žena  ima u kući. Zasigurno u nekom ormaru, ostavi, tavanu postoji pokoji crni sako kojeg ste kupili za neku određenu priliku, naslijedili od sestre, mame, bake, posudili od frendice ili jednostavno kupili u nekoj second hand trgovini.

Zašto govorim o sakou? I to baš u ovo doba godine?

Pa prvo, jer se ljeto još nije izjasnilo bi il ne bi. Koji dan pokuca, pa nestane, uslijedi kišovito vrijeme i ponovno zahladi. Stoga sjednemo li vani na udaru vjetra ili navečer uz more još uvijek ne postoji idealna atmosfera za otkrivanje ramena.

Ako izbjegnemo one godine u kojima je sako bio isključivo junak poslovnog stila odjevanja, danas ga koristimo gotovo u svim prilikama. U današnjoj temi želim vam predstaviti kako se ove sezone poigrati, te vam donosim nekoliko primjera kako to postići.

Da li bio to neki skuplji sako s potpisom ili sako kupljen kod masovnih low-coast proizvodnih lanaca, način kombiniranja je uvijek isti – samo malo mašte!

Ja sam za ovu priliku odabrala moj vintage sako iz 90-tih kojeg sam za ovu priliku prekrojila sebi po mjeri. Taj sako od fine vunice ( kvalitetne tkanine su mi oduvijek bile u glavi ), datira od mog 3.razreda srednje škole, kad mi ga je mama kupila u kompletu s hlačama. Bila sam u organizaciji maturalne većeri. Sad, mora da je to bila neka vrlo važna funkcija kad sam se tako poslovno sredila.  Strašno je to, da je to bila daleka ’98, …pa vi sad brojite koliko taj sako ima godina!!:-))

No, prije startanja, da malo pojasnim termin vintage i da naglasim da moj sako jedva-jedva stane u taj termin. Sigurno ste se više puta susreli sa ovim terminom i vjerovatno pomislili da se to odnosi na stari komad odjeće ili second hand proizvod. No, to nije baš tako! Barem djelomično.

Nije svaki stari komad odjeće vintage odjevni predmet.

Vintage je termin koji definira kvalitetu i vrijednost nekog odjevnog predmeta proizvedenog barem prije 20 godina ili više, koji je još uvijek poželjan i proizveden je s tkaninama visoke kvalitete. Općenito,  mogli bismo reći da vintage označava predmete iz prošlosti visoke kvalitete i trajnije vrijednosti.

Al vratimo se mi našem sakou. Predstaviti ću vam 3 verzije odijevanja : dnevnu, poslovnu i večernju.

Dnevna verzija:

Znamo da sako vrlo dobro pristaje uz traperice i to je uobićajeni outfit kojeg možete vidjeti gotovo na svakoj curi ili po instagram profilima. Čini ga: crni sako, svijetle traperice visokog struka, ukoliko izblijeđene i poderane – to bolje i obična t-shirt majica bijele boje s natpisom ili veselom štampom.

Ja predstavljam donekle sličnu kombinaciju, kako ne bi bilo ponavljajuće. Poderane traperice ne volim, a t-shirt sam ukrala iz ormara moje bolje polovice, …tako da znate da možete koristiti i mušku majicu, ukoliko vama nedostaje.

Poslovna verzija:

U poslovnoj verziji na postojeću kombinaciju mijenjam isključivo majicu i cipele, te odmah dobivam odjevnu verziju za ured ili sastanak. Zakopčmo li strukirani sako, u istoj kombinaciji dobivamo ozbiljniju alternativu.

Dok za ljubitelje komocije i ravne pete, birate li tenisice ili ravne cipele– definitivno nećete pogriješiti.  Ali u ovom bi slučaju ja optala za crne traperice, ne bi li rezultiralo precasual.

Večernja verzija:

U toj se verziji osim hlača, sako može vrlo dobro uklopiti i sa longuette suknjom. Dok ukoliko želite dobiti total black effect , bilo bi poželjno da hlače budu u istom tonu boje sokoa, a outfit možete uvijek upotpuniti sa bijelom kanotijericom ili svilenom bluzom. Ja sam za ovu priliku koristila crne hlače izrazito niskog struka i bluzu iz mog ateliera, izrađenu od kvalitetnog cady-a,  dvoslojnog kroja i upotpunjenu sa zlatnim naramenicama. Bluza je dostupna u online shopu Ingrid Rojc Design klikom OVDJE

Ostale moje modele i unikate možete pratiti na mom instagram profilu:

https://www.instagram.com/ingrid_rojc_design/?hl=it

ili na internet stranici:

https://ingridrojcdesign.hr/kampanje/

Do slijedećeg čitanja.

Ingrid Rojc, ing.odj.tehnologije i modni dizajner